Kirjoituksia

 

 

 

 

 

 

 

**********************

Demarit sitoutuvat Savonlinnan kehittämiseen

 

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vieraili Savonlinnassa lauantain 30. 6. tavaten kaupunkilaisia mm. torikahveilla Savonlinnan torilla. Vierailunsa yhteydessä puheenjohtaja Rinne otti kantaa mm. maan hallituksen haluttomuuteen ja kyvyttömyyteen huolehtia maan tasapainoisesta kehittämisestä. Esimerkkinä tästä SP:n puheenjohtaja Rinne nosti erityisesti Savonlinnaa, mutta myös koko Etelä-Savon maakuntaa koskevana esimerkkinä maan hallituksen siunaaman Savonlinnan OKL:n lakkauttamisen.

Itä-Suomen yliopiston opettajainkoulutuksen päättyminen Savonlinnassa on nyt konkreettinen tosiasia. Kesän jälkeen Savonlinnassa aloittaa noin 800 opiskelijaa aikaisempaa vähemmän josta alueen taloudelle aiheutuu vuositasolla noin 12 miljoonan euron menetykset. OKL:n lakkauttamisen myötä alueelta katoaa suoraan ja välillisesti yhteensä noin 300 työpaikkaa.

Keskustalainen pääministeri lupasi 18. 5. 2016 OKL:n lakkautusta koskevassa eduskunnan välikysymyskeskustelussa ”Katsomme yhdessä ratkaisua, ja sen lähtökohtana täytyy olla se, että muutaman vuoden päästä Savonlinna on tyytyväinen siihen, että se tehty ratkaisu oli alueen elinvoiman kannalta parempi kuin se, että roikumme vanhassa kiinni.”

Tuosta lupauksesta on nyt kulunut hieman yli kaksi vuotta. OKL:n lähdön kompensointia valmistellut Savonlinnan kaupungin, Etelä-Savon maakunnan ja maan hallituksen yhteinen työryhmä ehdotti kompensaatioiksi mm. 220 uutta ammattikorkea- ja ammatillisen koulutuksen koulutuspaikkaa, biotuotetekniikan osaamiskeskittymän perustamista Lypsyniemeen sekä Saimaan luonto- ja kulttuurikeskuksen perustamista Riihisaareen. Kokonaissummaltaan tämä työryhmän kompensaatioehdotus olisi tulevina vuosina paikannut aluetaloutta noin 48 miljoonan euron verran.

Mutta mitä tästä pääministeri Sipilän lupaamasta ”yhteisestä ratkaisusta joka turvaa alueen elinvoiman kehittymisen OKL:n aikoja paremmaksi” on tämän hallituksen toimesta toteutunut? Ainut konkreettinen selkeä kompensaatiopäätös on mekaanisen puurakentamisen insinöörikoulutuksen aloittaminen, joka tuo Savonlinnaan 30 uutta opiskelupaikkaa. Se on surkea kompensaatio maan hallituksen siunaamaan noin 800 opiskelijapaikan katoamiseen verrattuna.

Muut päätökset, joita hallitus on listannut kompensaatiotoimenpiteiksi, ovat mm. Savonlinnan lentoliikenteen tukeminen, saaristolisärahoituksen uudistaminen ja Savonlinnan harjoitusjäähallin rakentamisen valtionavustus. On syytä kysyä, olisiko Sipilän hallitus luopunut vuosia jatkuneesta Savonlinnan lentoliikenteen tuesta ja valtakunnallisesta saaristorahoituksen uudistamishankkeesta, mikäli OKL olisi säilynyt Savonlinnassa?

Sipilän hallitus jättää useiden surkeiden päätöstensä joukossa myös Savonlinnan kompensaatiopaketin seuraavien eduskuntavaalien jälkeisen hallituksen korjattavaksi ja toteutettavaksi. Demarit eivät pysty OKL:n toimintoja Savonlinnaan enää palauttamaan, mutta haluamme ja pystymme kehittämään Savonlinnan kaupunkia korkeakoulu- ja ammatillisen koulutuksen osalta sekä sitoudumme muutenkin kompensoimaan niitä menetyksiä, joita Sipilän hallituksen myötävaikutuksella toteutettu OKL:n lakkauttaminen Savonlinnassa on alueelle ja koko Etelä-Savon maakunnalle aiheuttanut.

*************************************************

Muutos on välttämätön


Anna-Kristiina Mikkonen ehdolle eduskuntavaaleihin

Savonlinnan Työväenyhdistys ry:n yleinen kokous asetti 27. 2. 2018  eduskuntavaaliehdokkaakseen yhdistyksen varapuheenjohtajan, Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Anna-Kristiina Mikkosen.

Mikkonen on 33-vuotias yhteiskuntatieteiden maisteri, joka toimii palkkatyössä Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteerinä. Hän on neljättä kautta kaupunginvaltuustossa ja toista kautta kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Mikkonen nostaa eduskuntavaalien teemoikseen koulutuksen varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen, seutukaupunkien aseman vahvistamisen ja alueellisen edunvalvonnan.

-Maksuton varhaiskasvatus ja oppivelvollisuuden pidentäminen toiselle asteelle takaa nuorille paremmat tulevaisuuden näkymät. Laadukkaaseen koulutukseen panostamalla pidetään kaikki mukana. Vahvaa alueellista edunvalvontaa tarvitaan sote-ja maakuntauudistusten myllerryksessä, sanoo Mikkonen.

- Savonlinnan Työväenyhdistys piti tärkeänä asettaa Anna-Kristiina Mikkonen ehdokkaaksi juuri nyt, kun seuraaviin eduskuntavaaleihin on aikaa hieman yli vuosi. Kansalaisten on hyvä tietää Anna-Kristiinan ehdokkuudesta jo hyvissä ajoin ennen vaaleja, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Ritva Suomalainen.

- Savonlinnan seutu on saanut karmaisevasti kokea, miten ikävällä tavalla maan nykyinen hallitus on kohdellut koulutusta ja opiskelijoita sekä maan tasapuolista kehittämistä. On selvää, että tällaiseen menoon on saatava muutos, eikä tuo muutos tapahdu ilman politiikan sisällön ja kansanedustajien vaihdosta.

 - Keskustajohtoisen porvarihallituksen hallituksen politiikka ja paikallisten kansanedustajien kyky huolehtia Savonlinnan kehittymisen edellytyksistä on nyt nähty. Muutos parempaan on välttämätön ja se tapahtuu vain vaihtamalla hallituspuolueita ja vaalipiirin kansanedustajia, perustelee Savonlinnan Työväenyhdistys ry:n puheenjohtaja Ritva Suomalainen muutoksen tarvetta.

1. 3. 2018

Savonlinnan Työväenyhdistys ry

Lisätietoja:
Ritva Suomalainen
ritva.suomalainen@gmail.com
050 5742 537

Anna-Kristiina Mikkonen
mikkonenak@gmail.com

*****

Savonlinnan Työväenyhdistys ry on SDP:n Kaakkois-Suomen Sosialidemokraatit ry:n kolmanneksi suurin jäsenyhdistys.

 

 

PDF-tiedostoTerveiset Lahdesta.pdf (34 kB)
STY:n puheenjohtaja Ritva Suomalainen 8.2.2017
PDF-tiedostoSote –rahoista liikkeellä väärää tietoa Backman.pdf (77 kB)
Jouni Backmanin Lukijoilta -kirjoitus Itä-Savossa 23.1.2017
PDF-tiedostoValtuuston puheenjohtaja 31122016.pdf (82 kB)
Valtuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkosen uudenvuoden puhe, Itä-Savo 1.1.2017
PDF-tiedostoLapsiperheisiin sijoittaminen kannattaa Helander.pdf (271 kB)
Julkaistu Demokraatissa 20.10.2016