Savonlinnan Työväenyhdistys lyttää työttömien rankaisun

 Savonlinnan Työväenyhdistys ry:n yleinen kokous 24. 1. 2018 tuomitsee porvarihallituksen työttömiin kohdistamat rankaisutoimet ja kehottaa kaikkia alueensa työttömiä, palkansaajia, eläkeläisiä ja opiskelijoita osoittamaan mielensä tätä arvotonta toimintaa kohtaan. Mielensä voi ilmaista esimerkiksi osallistumalla 2. 2. mielenilmauksiin työttömien oikeuksien puolesta, allekirjoittamalla aktiivimallin kaatamista ajavan kansalaisaloitteen tai osoittamalla muuten tukensa työttömien rankaisemista vastaan.

Maassa on työttömiä seitsenkertainen määrä avoimiin työpaikkoihin nähden, työttömille suunnattua koulutusta sekä tukitoimia karsitaan ja yritysten voitot suunnataan uusien investointien sijaan osakkaille maksettaviin ennätysosinkoihin. Tässä tilanteessa ei Savonlinnan Työväenyhdistyksen mukaan voi olla yksittäisen työttömän vika, jos hän ei kaikista yrityksistään huolimatta pysty työllistymään edes lyhytaikaisiin työsuhteisiin.

Savonlinnan Työväenyhdistys muistuttaa lisäksi, että esimerkiksi Savonlinnassa on maan nykyhallituksen toimien seurauksena kadonnut tai katoamassa noin 700 yhteiskunnan työpaikkaa ja tämän kehityksen välillisenä seurauksena vielä useita satoja avoimen sektorin työpaikkoja. On selvää, että tällaisten maan hallituksen hyväksymien kurittamistoimien seurauksena savonlinnalaisen työttömän arki on vielä maan keskiarvoa vaikeampaa.

Savonlinnan Työväenyhdistys on huolissaan myös siitä itsekkyyden ilmapiiristä ja arvomaailmasta, jota ajankohtainen keskustelu työttömien rankaisusta on presidentin vaalien yhteydessä nostanut esiin. Kun kokoomuksen presidenttiehdokas toteaa aktiivimalista, että ” En viitsinyt kommentoida, olisi ollut naurettavaa”, niin tämä kertoo Savonlinnan Työväenyhdistyksen mielestä valitettavan raadollisesti sen, millainen arvojohtaja Sauli Niinistö aikoo jatkossakin olla.

Savonlinnan Työväenyhdistys painottaa, että tasavallan presidentin tulee olla myös vahva arvojohtaja. Siinä missä Sauli Niinistö pitää aktiivimallin kommentoimista naurettavana, painottaa SDP:n ehdokas Tuula Haatainen täysin vastakkaista arvovalintaa toteamalla, että ”Me emme voi jakaa kansalaisia eri kasteihin. Suunniteltu työttömyysturvan aktiivimalli on tästä räikeä esimerkki. Jos työtön ihminen ei tunne olevansa yhtä arvokas kuin työssä käyvä naapurinsa, se murentaa yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Vaikka monien mielestä ja galluppien valossa tuleva presidentinvaali on jo ratkaistu, muistuttaa Savonlinnan Työväenyhdistys äänestäjiä siitä, että jokainen ääni on myös ääni sille arvomaailmalle, jota äänestäjä haluaa edistää.

Jos emme halua Sauli Niinistön tapaan nauraa työttömien ahdingolle, on meidän annettava äänemme ehdokkaalle, jonka Suomessa jokainen ihminen on yhtä arvokas ja saa myös kokea tuon arvostuksen tunteen. Olipa sitten työtön tai työelämässä, opiskelija tai eläkkeellä, yrittäjä tai palkansaaja.

Jokainen ihminen on laulun, ei naurun, arvoinen.

24. 1. 2018

Savonlinnan Työväenyhdistys ry

 

Lisätietoja:

Ritva Suomalainen
ritva.suomalainen@gmail.com
050 5742 537